Foto’s

Carl Haarnack | Buku Blibiotheca Surinamica

 

Carl Haarnack:

‘In het huis in Amsterdam-Osdorp, waar ik vanaf 1967 opgroeide, hadden de vorige bewoners twee boeken achtergelaten: een oude, geïllustreerde bijbel en de tweedelige Kleine Oosthoek Encyclopedie. Door in die encyclopedie te bladeren kon ik in gedachten reizen en mijn honger naar kennis stillen.

„Mijn belangstelling voor mijn geboorteland Suriname werd eigenlijk pas gewekt toen er een andere encyclopedie in mijn leven kwam. In 1977, ik was toen 15, kreeg ik van mijn oma de Encyclopedie van Suriname. Daar las ik dingen waarover de Kleine Oosthoek met geen woord repte. Over de koloniale geschiedenis en over verhalen waar mijn moeder, mijn leraren op school of de bibliothecaris geen weet van hadden.

Sommige boeken zijn zo zeldzaam dat je enorm blij wordt als je zo’n boek mág kopen

Carl Haarnack

„Tijdens mijn studententijd maakte ik er een gewoonte van om antiquariaten te bezoeken. Ik had het geld niet om dergelijke boeken aan te schaffen. Maar het was al heel waardevol om te weten dat er überhaupt zulke boeken bestonden.

„In mijn verzameling staat de Europese koloniale geschiedenis in Suriname centraal. Het is onmogelijk om de Surinaamse geschiedenis te bestuderen zonder oog te hebben voor de slavernij. Veel boeken in mijn collectie hebben te maken met deze lang verwaarloosde geschiedenis. Om te proberen deze geschiedenis te begrijpen is het belangrijk veel verschillende bronnen te raadplegen. Wat reguliere bibliotheken te bieden hebben is natuurlijk slechts een afspiegeling van de kennis van de samenstellers. In je eigen bibliotheek bepaal jijzelf wat belangrijk is en wat niet.

 

Het boek waarmee ik hier op de foto sta is Outalissi, a Tale of Dutch Guiana van Christopher Edward Lefroy, uit 1826. Dit boek is een felle aanklacht tegen het Nederlandse koloniale beleid in Suriname én tegen de slavernij. Lefroy was rechter aan het Gemengd Gerechtshof in Paramaribo, dat moest toezien op de naleving van het verbod op de slavenhandel. In zijn roman maakte hij gebruik van waargebeurde verhalen. Het boek sloeg in als een bom en wekte de woede van het koloniale bestuur. Vrij snel werd Lefroy de kolonie uit gewerkt. Mijn exemplaar is ‘interleaved’: op de ingebonden witte pagina’s heeft Lefroy in manuscript commentaar geleverd op zijn criticasters en aanvullingen opgenomen.Outalissi is de Surinaamse Max Havelaar. Het is volledig genegeerd door historici, de overheid en bibliotheken.

Sommige boeken zijn zo zeldzaam en zo belangrijk dat je enorm blij wordt als je zo’n boek vindt en mág kopen.”

 

Carl Haarnack | Blog Werkgroep Caraibische letteren

Denie Kasan